De kracht van allianties en samenwerking in de cultuursector van de gemeente Zeist

ProfielfotoPetra Hazeleger 15-01-2019
4363 keer bekeken

Middelgrote gemeenten zijn er van overtuigd dat zij iets waardevols te bieden hebben! Ze zijn nabij, verbindend, innovatief, lenig en doelmatig. Dit blijkt uit de parels en good practices die wij presenteren in deze database. 

Ervaart u een uitdaging? Waarschijnlijk is een andere middelgrote gemeente u al voorgegaan. Gebruik deze parels om met elkaar in verbinding te komen!

 

 

De gemeente Zeist ontwikkelde in 2017 samen met bewoners, bedrijven, bezoekers en culturele sector een volledig nieuw cultuurbeleid. Resultaat: een energiek plan dat veel handen op elkaar bracht en de raad verleidde 25 % extra te investeren.

Zeist zet zichzelf ook met cultuur extra op de kaart

De gemeente Zeist (63800 inwoners en 4 kernen) ontwikkelde in 2017 samen met bewoners, bedrijven, bezoekers en culturele sector een volledig nieuw cultuurbeleid. Resultaat: een energiek plan dat veel handen op elkaar bracht en de raad verleidde 25 % extra (€ 3,2 miljoen van 2018-2021) te investeren in kunst, cultuur, cultuureducatie, diversiteit, podiumaanbod, festivals, culturele evenementen, erfgoed en media. Doel:  de culturele basis versterken, cultuurdeelname van inwoners (jong en oud)  en extra ruimte voor nieuwe initiatieven voor jong, en oud en zoveel mogelijk maatschappelijke en culturele groeperingen. En dat alles in de groene, gastvrije en historische gemeente die Zeist is. Ruim 70 culturele instellingen voelden zich uitgedaagd en zijn in (10) platforms thematisch aan de slag. Zo investeert Zeist - als voorbeeld bij de podia - in principe niet in extra stenen maar juist in aanbod, betrokkenheid, samenwerking en (!) moedigt vooral het onderling benutten van expertise en knowhow aan. Er is mede in het kader van de vernieuwing van de lokale democratie met opzet relatief veel van de nieuwe begrotingsruimte gereserveerd voor nieuwe initiatieven, culturele evenementen en plannen van de eigen inwoners.

De sleutels voor het nieuwe cultuurbeleid zijn in handen van de inwoners, ondernemers en culturele sector samen met de gemeenteraad en –bestuur  Met de raad werden 10 speerpunten voor nieuw cultuurbeleid benoemt. De sector komt zelf met nieuwe initiatieven; inwoners en ondernemers koppelen kunst en cultuur, erfgoed en nieuwe media aan nieuwe en bestaande activiteiten zoals Ashtonia, Monumentendagen, Lentefestival, Sounds of The City, Winter Wonderland en Kerstmarkt om Zeist nog meer te laten bruisen. In de eigen culturele regio (gemeenten Amersfoort, Utrecht, Provincie Utrecht en de ‘’tuinen van Utrecht’’) wordt in de ook in de aanloop naar Regionale Culturele Profielen (OCW) op diverse locaties zoals Slot Zeist nieuwe samenwerking gezocht en gevonden met organisaties als Tivoli/Vredenburg, Amersfoort Jazz, Kunstbende, KunstCentraal (cultuureducatie) en over de gemeentegrenzen met KunstenHuis De Bilt-Zeist (Pop, Theater, Dans, Beeldend) en IDEA (Bibliotheek voor Soest, Zeist, Bunnik en Zeist). Het gemeentelijk (film-)theater (Figi) verruimt haar theater- en filmhuisaanbod en zet extra in op sociaal-cultureel met een Platform Podia en Platform Amateurkunst. Ook wordt er extra (financiële) speelruimte gecreëerd voor initiatieven als Kinderboekenfestijn, Erfgoedpartners, Zeister Muziekdagen, Internationaal Liedfestival, Beeldenroute en Exposities (Slot Zeist) naast podia als het Torenlaantheater, Klinker, Peppel en Beauforthuis.  De Lustwarande met haar historisch erfgoed, buitenplaatsen en monumenten biedt tal van kansen voor jonge makers, kunstenaars en creatieve innovatieve concepten en innovatieve businessmodellen voor de vele Utrechtse buitenplaatsen.  De komende jaren wil de gemeente Zeist met haar cultuurbeleid ook zo een (regionale) voortrekkersrol nemen in de groep van middelgrotere gemeenten. Inmiddels trekt Zeist ook het landelijk (VNG-) platform van cultuurambtenaren (Hermes) voor de grotere (60.000 +) gemeenten. Ook daar staat kennisuitwisseling, netwerken en het leren van elkaars knowhow voorop. Zo zet Zeist als middelgrote gemeente nu ook met haar cultuurbeleid haar beste beentje voor. Een eerste vooruitblik op 2019: Internationaal Amateurfilmfestival (UNICA) in het Gemeentelijk (Film-)Theater (Figi) en Nationale Portretprijs 2019 (Slot Zeist).  

Afbeeldingen

Cultuur

X (voorheen Twitter)

Op de kaart

Een momentje...
Cookie-instellingen