De Kracht van Middelgroot; Impressie PMG-kennismakingsdag 8 juni in Zeist

2958 keer bekeken 0 reacties

Een nieuwe collegeperiode betekent ook een nieuwe, frisse start voor het PMG. Op 8 juni kwamen meer dan 70 wethouders, burgemeesters, gemeentesecretarissen en strategisch adviseurs uit circa 25 middelgrote gemeenten bijeen om (opnieuw) kennis te maken en elkaar te inspireren.

Te gast bij voorzitter Koos Janssen in het gemeentehuis van Zeist werd afgetrapt met een boeiende reflectie op de kracht van middelgroot door senator en hoogleraar Paul Schnabel. Jantine Kriens (directeur VNG) ging in op de opgaven uit het Interbestuurlijk Programma en Hamit Karakus (directeur Platform31) vertelde over de kracht van samenwerking en het belang om kennis met elkaar te delen omdat we als samenwerkende gemeenten samen slimmer zijn dan alleen. In alle verhalen was de kern van de boodschap dat middelgrote gemeenten dan wel heel verschillend zijn in de context en het vertrekpunt van waaruit zij moeten werken, maar dat de opgaven waar ze voor staan hetzelfde zijn. Het PMG biedt daarbij als platform een vrije ruimte om van elkaar te leren, te inspireren en elkaar te versterken.

In 8 inspirerende pitches over succesvolle praktijkvoorbeelden vanuit de aangesloten middelgrote gemeenten werd steeds opnieuw de vraag beantwoord wat de juiste schaal van een opgave is en wie de juiste samenwerkingspartners zijn. De pitches waren inspirerend omdat er op uiteenlopende onderwerpen concrete handelingsperspectieven werden gedeeld. De volgende pitches zijn verzorgd: Hoe houd je de binnenstad vitaal (Doetinchem), Klimaat robuust Hoogeveen, hoe blijf je als bestuur nabij (Meierijstad), hoe pak je de herstructurering van een woonwagenkamp succesvol aan (Zeist), de beleidswaardengenerator omgevingswet (Veenendaal) en Waalwijk Taalrijk (aanpak van geletterdheid bij ouder en kind) en kennismaking met de Nationale Retailagenda. Een waardevol inkijkje bij collega gemeenten! Klik hier voor meer informatie over de pitches.

Aan het einde van de bijeenkomst heeft Koos Janssen de deelnemers opgeroepen zich actief in te zetten binnen het PMG. Bestuurders kunnen zich aanmelden voor één van de pijlers en/of door aan te geven op welke thema’s zij zich binnen het PMG-netwerk willen richten. In september en oktober gaan we aan de slag met het opstellen van een werkagenda voor het PMG. Tijdens de ledenbijeenkomst op 9 november presenteren we de opbrengst.

Cookie-instellingen