Ontmoeting en inspiratie tijdens ledendag M50 in Etten-leur

2080 keer bekeken 0 reacties

'Het is leuker om een tribe te bouwen, dan een gemeente te leiden.’ Met die prikkelende stelling begon Danielle Braun haar presentatie tijdens de ledendag van de M50 in Eten-Leur, afgelopen vrijdag 20 september. Zo’n 50 deelnemers ontmoeten elkaar voor een inspirerende netwerkbijeenkomst.

Danielle Braun, corporate antropoloog en auteur van onder meer ‘The corporate tribe’ spiegelde de leden aan wat het vraagt om als M50 een sterke tribe te zijn. Klik voor de gebruikte sheets HIER.

Danielle confronteerde de zaal met het belang om oog te hebben voor de cultuur en om begrippen en spelregels in de samenwerking met anderen te expliciteren. We hebben allemaal eigen perspectieven en interpretaties. Want wat is een druk zwembad? Wat is een volle trein? Dit verschilt per land. Cultuur is overal. Ook bijvoorbeeld in hoe in het Westen wordt omgegaan met fouten. Onze gangbare manier om om te gaan met fouten is uitsluiten. Zo niet bij de Massai. Daar wordt het gedrag van een individu als de verantwoordelijkheid van de hele gemeenschap gezien. Als iemand een fout maakt, wordt hij/zij juist ingesloten.Er wordt een collectieve oplossing gezocht voor het individuele falen (een baantje, een mentor, …). Een sterke tribe heeft een gezamenlijke betekenis van ‘wie wij zijn’, en totems om dit te symboliseren. Danielle daagt de deelnemers uit om ook van de M50 een sterke tribe te maken: het gezamenlijk vuur aan te steken.

Own your rank!

Een sterke tribe kent ook een eigen ranking: neem je positie. Hoe doe je dat? Door je eigen kracht te kennen. Middelgrote gemeenten hebben een unieke uitgangspositie en representeren wellicht wel de wens van veel Nederlanders: overzichtelijk, krachtig, nabij. Middelgroot heeft de kracht van een stad in de sfeer van een dorp. 

Stop met vergaderen, steek kampvuren aan!

Als laatste roept Danielle op om te stoppen met vergaderen. Luister met aandacht naar elkaar. Aandacht is het nieuwe goud. De samenleving is vol van technologie, we zijn allen druk met onze schermen, er is veel welvaart, maar daadwerkelijke aandacht wordt schaars. ‘Bouw aan een toekomst, waarin mensen weer aandacht voor elkaar hebben.’

 

Na de inspirerende woorden van Danielle gingen de deelnemers met elkaar in gesprek in de ‘Tour de vloer’. Aan de hand van drie simpele vragen werden ervaringen uitgewisseld over 10 verschillende onderwerpen. Waar kunnen we voor elkaar van betekenis zijn? Er werden nieuwe verbindingen gelegd en mooie voorbeelden uit ieders eigen praktijk gedeeld. De opbrengst krijgt een vervolg in de acties van de Strategische Agenda.

Na de lunch was er een bijeenkomst van de pijler Samenleving en de pijler Financiën. Parallel was er de mogelijkheid om in gesprek te gaan met  wethouder Rik van der Linden die namens de VNG deelneemt aan de tafel mobiliteit van het Klimaatakkoord.

0  reacties

Cookie-instellingen