JIJ DEMOCRATISCH VERNIEUWT TOCH OOK?  

3553 keer bekeken 0 reacties

Op 4 februari van 13.30-16.30 uur organiseren we vanuit de M50 (platform middelgrote gemeenten) in het stadhuis van Waalwijk, Taxandriaweg 6, de kick-off van het thema Democratische vernieuwing.

Zoals  jullie weten is democratische vernieuwing één van de thema’s uit de strategische agenda van de M50. De samenleving verandert en de gemeente verandert mee. Inwoners worden steeds mondiger en het vertrouwen in het politiek bestuur neemt af. Gemeenten staan voor de uitdaging om zichtbaar en dichtbij inwoners in goed vertrouwen te bewegen. Binnen de M50 willen we de experimenten in Democratie dichtbij uitbreiden en onze ervaringen delen zodat we ervan kunnen leren en samen op zoek kunnen gaan naar slimme oplossingen. Vernieuwen kan groot en klein. Alle bijdragen zijn van harte welkom. Wij zijn benieuwd hoe binnen jouw gemeente gewerkt wordt aan democratische vernieuwing en wat we hierin van elkaar kunnen leren. Deze bijeenkomst is speciaal bedoeld voor de betrokken ambtenaren van de M50 gemeenten. Dus neem je collega mee en doe mee.

In dit traject gaan we samenwerken met de VNG.  Zij zijn op zoek naar een aantal Thorbecke- experimenten voor de toekomstverkenning maatwerkdemocratie als reactie op de oproep van Minister Ollongren in haar Thorbeckelezing om te experimenteren met maatwerkdemocratie. Wat dat precies gaat worden, wordt nog nader onderzocht. Ook hierin is jullie input van grote waarde. Hoe mooi zou het zijn als er ook een aantal middelgrote gemeenten met een Thorbecke experiment mee gaan doen.

Tijdens de kickoff op 4 februari combineren we dus een aantal zaken. Aan de ene kant gaan we direct aan de slag aan met het leren van elkaar en worden bestaande experimenten/ ervaringen gedeeld. Daarnaast onderzoeken we met elkaar hoe we een leercirkel voor midddelgrote gemeenten het beste vorm kunnen geven en kijken we hoe een verbinding kunnen maken met het VNG traject in Thorbecke experimenten.

 

Het programma is als volgt:

13.30-13.45 Welkom, kennismaking en toelichting ‘democratische vernieuwing’ strategische agenda M50

13.45-14.00 Toelichting traject Thorbecke experimenten vanuit de VNG

14.00-15.00 Aan de slag met democratische vernieuwing. Elke gemeente pitcht in paar minuten hoe zij werken aan democratische vernieuwing, welke experimenten zij (willen) uitvoeren en wat zij willen leren van elkaar. Daarna kijken we samen welke kansen en uitdagingen er liggen en hoe we de M50 leerkring het beste vorm kunnen geven.

15.00-16.00 Tour de vloer werktafelsessie. Op creatieve wijze kunnen de gemeenten ervaringen delen en de experimenten van tips voorzien.

16.00-16.30 Plenaire terugkoppeling en afsluiting

16.30-17.00 Afsluitend een borrel

Meld je voor 29 januari aan voor de Kickoff Democratische vernieuwing via middelgrotegemeenten@zeist.nl. Als er nog vragen zijn dan horen we het ook graag.

Hopelijk tot 4 februari in Waalwijk!

 

Met vriendelijke groet,

Vanessa Zondag M50
Remco van Riezen M50
Jornt van Zuylen VNG

0  reacties

Cookie-instellingen