Interbestuurlijk Programma VNG: Dorpenfestival Aa en Hunze

1561 keer bekeken 0 reacties

Het eerste landelijke Dorpenfestival is op donderdag 25 juni 2020 in de gemeente Aa en Hunze. Heeft u een mooi lokaal antwoord voor een typisch plattelandsvraagstuk, en wilt u dit in een opstelling tijdens de dorpsmarkt delen? Dan nodigen we u van harte uit uw idee in te dienen.

Vitaal Platteland! Breng uw best practice naar voren tijdens het eerste landelijke Dorpenfestival op donderdag 25 juni 2020 in de gemeente Aa en Hunze. Het festival biedt onder meer plaats aan een dorpsmarkt waar gemeenten hun vraagstuk en oplossing kunnen presenteren en bespreken met zeshonderd bezoekers van het festival. Politici, bestuurders en ambtenaren gaan deze dag samen aan de slag met vraagstukken die leven in dorpen en op het platteland. Er is ruimte voor 600 deelnemers.

Uw oplossing delen op de dorpsmarkt
In de ochtend richt het programma zich op vijf grote vraagstukken die leven in dorpsgemeenschappen in het hele land. In de middag komt de lokale invulling van grote uitdagingen aan bod. We zijn op zoek naar dorpsgemeenschappen die hun oplossingen willen delen en bespreken met deelnemers uit het hele land. Dit gebeurt tijdens een dorpsmarkt. Heeft u een coöperatie opgericht die zich met succes richt op de energietransitie, heeft u een klinkende oplossing voor de leefbaarheid of heeft uw gemeente zich met effect ingezet voor een betere afstemming van natuur en landbouw? We zoeken concrete voorbeelden die laten zien dat dorpsgemeenten volop kansen bieden. En die andere plattelandsgemeenten kunnen inspireren. Deel uw oplossing met het programmateam, zodat we samen kunnen bekijken of en hoe dit op de dorpsmarkt een plek kan krijgen. 

Thema’s lokale initiatieven
De thema’s voor de lokale initiatieven staan nog niet vast, wel zullen ze binnen de kaders van de grotere thema’s vallen. Er is ruimte voor een beperkt aantal initiatieven. De creativiteit van de dorpsstands telt daarbij mee. De organisatie maakt uiteindelijk een keuze uit de ingediende voorstellen. Het is raadzaam om -als u een goed idee heeft- contact op te nemen met Fred Hermsen (inhoudelijk programmeur), via fred@matershermsen.nl of 071-5133430. Hij denkt graag met u mee.

Een voorstel indienen
Graag ontvangen we uw voorstel uiterlijk op 14 februari 2020 via Marc.Gerritsen@VNG.NL met daarin de volgende informatie:

  • Uw keuze voor een lokaal initiatief
  • Achtergrondinformatie over het vraagstuk
  • De wijze waarop u uw vraagstuk en de oplossing een podium wilt geven
  • Enkele foto’s en/ of logo’s indien beschikbaar
  • Contactgegevens: contactpersoon, emailadres en uw telefoonnummer


Interbestuurlijk programma
Dit festival wordt georganiseerd vanuit het Interbestuurlijk Programma (IBP). Het IBP is een initiatief van gemeenten, provincies, waterschappen en het Rijk om samen meer te bereiken op 10 grote maatschappelijke opgaven. De gemeente Aa en Hunze wordt bij de organisatie gesteund door de P10, de Vereniging van Drentse Gemeenten en de provincie Drenthe. Bij de organisatie wordt ook de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK) betrokken.

Inschrijven voor dit festival kan vanaf medio februari.

Fotomateriaal, met dank aan Fred van Os/RTV Drenthe.

0  reacties

Cookie-instellingen