Thorbecke-experimenten lokale democratie

3646 keer bekeken 0 reacties

Uitnodiging tot deelname aan digitaal overleg over vernieuwingen in de lokale democratie. Dit overleg vindt plaats in het kader van de Thorbecke-experimenten van de VNG. Bent u nieuwsgierig naar lokale succesverhalen? Lees snel verder over de voortgang van dit project.

Corona legt de wereld plat, maar het lokaal bestuur gaat gewoon door. Sterker nog: bestuurlijke innovatie blijkt ook nu noodzaak. Denk aan de spoedwet i.h.k.v. digitale besluitvorming. Daarom staat de VNG ook niet stil. We werken hard aan het project ‘Thorbecke experimenten’, toekomstverkenning lokale maatwerkdemocratie en -bestuur. Want vernieuwing is misschien wel harder nodig dan ooit.

De afgelopen maanden zijn we een samenwerking gestart met Stichting Nieuwe Helden (Lucas de Man), de makers van In Search of Democracy 3.0. Met hen werken we aan vijf filmpjes: vijf thema’s voor lokale democratische en bestuurlijke vernieuwing (zie flyer in de bijlage). Deze filmpjes zitten vol met prikkelende voorbeelden en experimenten. Over die lokale voorbeeldprojecten willen we graag met jullie van gedachten wisselen. 

Daarom organiseren we op 15 april van 14:00 tot 15:30 een digitale sessie. De sessie bestaat voor het grootste deel uit pitches van mooie lokale projecten. Van participatief digitaal begroten in AmsterdamDen Haag en Alphen, tot burgerbestuur in de energietransitie, en van De Verenigde Straten van Amsterdam tot Het nieuwe kiezen… Een mooie kans om je te laten inspireren dus. Ook willen we sparren over jullie lokale ervaringen met democratische en bestuurlijke vernieuwing. 

Voor de pitches hebben we inmiddels een mooi programma, maar we laten ons graag verassen. Ook als je geen pitch hebt ben je van harte welkom. Daarom de volgende vragen:

·         Kan/wil je digitaal aanwezig zijn op 15 april van 14:00-15:30? 

·         Ken je een mooi voorbeeld van een lokale democratische vernieuwing?

·         Heb je specifieke vraag over lokale democratische/bestuurlijke vernieuwing?

 

Als je antwoord op één van deze vragen ‘ja’ is (meer mag natuurlijk ook!), stuur dan een reply naar tim.driebergen@vng.nl. Als je 15 april niet kan maar wel op de hoogte willen blijven van toekomstige activiteiten, dan horen we dat ook graag!

0  reacties

Cookie-instellingen