Herijking gemeentefonds Binnenlands Bestuur in gesprek met Koos Janssen

2446 keer bekeken 0 reacties

Binnenlands Bestuur ging in gesprek met M50-voorzitter Koos Janssen over de beoogde herijking van het gemeentefonds. In dit artikel leest u wat deze herverdeling voor middelgrote gemeenten betekent

“Desastreus! Zo pakt de beoogde herverdeling van het gemeentefonds uit voor middelgrote gemeenten. De ellende waar gemeente in financieel opzicht mee te kampen hebben, voornamelijk in verband met te weinig geld van het Rijk, los je niet op door de ellende anders te verdelen. Zo worden de problemen van gemeenten groter gemaakt in plaats van kleiner”
 
Voor middelgrote gemeenten is het cruciaal dat het gemeentefonds juist groter wordt. Een toereikend gemeentefonds is noodzakelijk voor een gezonde gemeente. Om de woningnood op te lossen moeten middelgrote gemeenten goed en duurzaam bereikbaar zijn. Met volwaardige verbindingen en toereikende faciliteiten kunnen we inwoners een aantrekkelijke leefomgeving bieden, die nodig is om de woningnood op te lossen. Middelgrote gemeenten staan de komende jaren voor enorme uitdagingen. Hiervoor is een goede en structurele bijdrage uit het gemeentefonds voorwaardelijk. Deze verdeling leidt alleen maar tot meer problemen.
 
Het Rijk concentreert zich met het voorliggende concept van de herverdeling van het gemeentefonds op de Randstad en de grote steden, maar verliest krachtige gemeenten in de rest van Nederland uit het oog. Middelgroot valt steeds vaker tussen de wal en het schip. Daar gaan onze inwoners flink last van krijgen. In onze middelgrote gemeenten willen we niet dat het ziekenhuis, theater, bioscoop en zwemgelegenheid moet sluiten.
 
Het volledige artikel van Binnenlands Bestuur kunt u hier lezen:

https://www.binnenlandsbestuur.nl/financien/nieuws/zonder-ophoging-gemeentefonds-geen-herverdeling.15975149.lynkx

0  reacties

Cookie-instellingen