Op 22 september van 13.00 tot 16.00, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, ‘demonstreren’ circa 15 burgemeesters en wethouders van middelgrote gemeenten voor het nieuwe Tweede Kamergebouw (B67) onder de noemer ‘laat ons niet in de streek’. Vanwege tekorten op het gemeentefonds wordt het voor middelgrote gemeenten steeds moeilijker om de begroting rond te krijgen. De gemeente verliest bovendien aan plan- en innovatiecapaciteit. Bewoners van middelgrote gemeenten voelen zich in de steek gelaten. Burgemeester Koos Janssen van de M50 middelgrote gemeenten, ‘Wij laten hier vandaag zien wat er gebeurt in onze gemeenten. Als Den Haag niet naar ons toe komt dan komen we naar Den Haag’.
‘Een zwart gat’
De bezuinigingen van het Rijk op de Jeugdzorg hebben de middelgrote gemeenten geraakt. Investeringen die nodig zijn om de regio leefbaar te houden worden opgeslokt door de tekorten op gebied van Jeugdzorg. Dit gaat ten koste van voorzieningen voor inwoners, investeringsmogelijkheden en ambtelijke capaciteit voor ontwikkeling op het gebied van woningbouw en innovatie. Koos Jansen: ‘Voor middelgrote gemeenten is het cruciaal dat het gemeentefonds groter wordt. Het kan niet zo zijn dat in middelgrote gemeenten het ziekenhuis, theater, bioscoop en zwemgelegenheid moet sluiten’
‘Dubbel gestraft’
Het onderwerp Wonen is door de Nederlandse bevolking gekozen als belangrijkste onderwerp voor deze Prinsjesdag en Algemene Politieke Beschouwingen. Burgemeester Sacha Ausems van Waalwijk: ‘Middelgrote gemeenten dienen een groeiend verzorgingsgebied door heel Nederland en bieden ontzettend veel banen. Jammer om te zien dat mensen steeds langer onnodig in de file vaststaan. Er wordt onvoldoende geïnvesteerd in bereikbaarheid. Wanneer het ontbreekt aan investeringen in het OV lopen we ook de sterk gekoppelde gelden voor de woningbouw mis. Wij worden door het Rijk dubbel gestraft’.
‘Wonen in hartje centrum’
Veel middelgrote gemeenten kunnen hun centrum nieuwe leven inblazen door winkelgebieden om te vormen tot woonwijken. Nederland heeft grote woningnood en wij willen onze bijdrage leveren’, stelt Sjoerd Potters, burgemeester van De Bilt. De Rijksoverheid richt zich bij maatschappelijke opgaven als de woningnood momenteel sterk op de grote steden. In het document ‘bouwstenen’ bij het eindverslag van informateur Hamer ligt de focus voor investeringen rondom wonen en infrastructuur op 14 (NOVI) regio’s. Juist in die regio’s blijkt het echter al jaren ingewikkeld om de plannen voor binnenstedelijk bouwen rond te krijgen. Luister juist nu naar ons, middelgroot helpt Nederland graag verder!