‘Circulair’ en “Gedragsverandering”, twee onderwerpen die naar voren kwamen bij de eerdere enquete. Voor het evenement waren we te gast bij het bedrijf van Gelder Groente en Fruit gevestigd op Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk.
Wethouder Tanja de Jonge, trekker van de pijler Duurzaamheid M50, opende de middag. Tanja gaf aan dat het juist belangrijk is voor deze gemeenten om zich goed te verenigingen, kennis te delen en samen te werken, en elke stap in deze richting telt hierin mee. Circulariteit is een ontzettend breed onderwerp en wellicht het allerbelangrijkste; hoe en waar begin je? Want een visie hebben is prachtig maar pragmatisme is wellicht nog belangrijker om zaken te realiseren.
En precies dat was het punt van Sabine Biesheuvel, mede-oprichtster van het omgebouwde Tropicana tot innovatieve, circulaire hub en keynote spreekster. De succesvolle zakenvrouw had een ijzersterk verhaal waarin ze de kansen en ook problematiek besprak over de circulaire economie.
En zij kan het weten; haar pand van maar liefst 12.000 m2, gevuld met start-ups, een lab en hier en daar een evenement, zorgt voor een hoog bereik en is hét schoolvoorbeeld van hoe je idealisme om kunt zetten naar de praktijk; “Er wordt teveel gepraat, te veel gestreefd naar idealisme. Maar zaken op een duurzame bouwen, kan ook in stappen. Denk eerst eens in schaal, en zet dan bijvoorbeeld de stappen naar inkoop. Zo kom je eerder aan tafel en kun je weer eerder duurzaam inkopen.”
De Rotterdamse antropoloog deelde haar ervaringen, kansen en ook de gemeenten zette ze op scherp. Betrek het MKB, zet de duurzaamheidsmanagers eens bij elkaar, organiseer eens een ‘Plastic Dieet’ en denk logisch na hoe je circulariteit in een gemeente organiseert.
Haar visie op duurzaamheid, gecombineerd met haar feilloze gevoel voor het denken in business modellen én deze tot uitvoering weten te brengen, maakte dat ze de deelnemers enthousiast kreeg om eens anders te denken. Wij bedanken Sabine voor haar indrukwekkende presentatie.
“Er zijn vaak wel mooie roadmaps maar als een aannemer niet kan kiezen uit biobased materialen, heb je niets.”
Gedrag; wat is het? Hoe kun je gedrag begrijpen en welke (f)actoren spelen mee?
Ook de workshop ‘Sociale praktijken’ van dr. William Voorberg gaf nieuwe inzichten aan de deelnemers. William Voorberg is onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en projectleider van een onderzoek wat zich richt op het begrijpen en veranderen van (on)duurzame gedragsroutines. En juist deze kennis is relevant bij het bereiken, benaderen van inwoners en ondernemers in relatie tot het verduurzamen van onze wereld. Wil je hier meer over weten, neem gerust contact op.
Dhr. van Gelder; hoe circulair ondernemen tot groot concurrentievoordeel heeft geleid
Bij de nieuwbouw op Nieuw Reijerwaard, eigenlijk gedwongen door te weinig ruimte in de oude vestiging, is ingezet op verbetering van de arbeidsomstandigheden en vergaande automatisering. Daarnaast is bewust gekozen voor een forse investering in duurzaamheid en circulariteit om zo uiteindelijk een BREEAM Outstanding niveau te kunnen krijgen.
Het was een bewuste keuze om circulair te gaan bouwen en te ondernemen; de investering heeft zich terugverdiend; inmiddels besparen ze op zoveel zaken meer dan enkel de energierekening.
Het hebben van een dusdanig label heeft bij aanbestedingen in de markt een duidelijk voordeel. Hiermee houdt het bedrijf een groeiende positie.
Daarnaast investeert het bedrijf in nieuwe technieken zoals verticale kweek waarbij er fors bezuinigd wordt op water en bestrijdingsmiddelen. Ook de verbetering van smaak en het ontwikkelen van nieuwe concepten voor de horeca, één van de grote afnemers, is core business. Naast deze ontwikkeling zet het bedrijf met partners ook in op de gezondheidsaspecten waarbij de eerste resultaten bemoedigend zijn waarbij medicijngebruik door andere voedingspatronen kan worden teruggebracht.
In het experience centre kan kennis genomen worden van al deze ontwikkelingen. Van harte uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen!
Uitreiking Kansenkaart Dutch Fresh Port
Een blik in de toekomst; dat is wat Dutch Fresh Port met de kansenkaart letterlijk beoogde; hoe ziet het bedrijventerrein er over een paar jaar uit? Bart van de Vegte werkt het uit; van laadpaal tot circulaire hub. En dit allen te samen met de ondernemers op Dutch Fresh Port.
Wethouders Marten Japenga van gemeente Ridderkerk en Tanja de Jonge van gemeente Barendrecht namen met veel trots de kansenkaart in ontvangst.
Hier kunt u de presentaties inzien.
Wij bedanken de deelnemers, sprekers voor hun inzet.