Burgemeesters en wethouders M50 laten hun stem horen in Den Haag tijdens succesvolle streeklunch

770 keer bekeken 0 reacties

Op woensdag 20 september vond in Den Haag het M50-evenement ‘Laat ons niet in de st(r)eek!’ plaats. Vele M50-leden waren present om hun middelgrote gemeente te vertegenwoordigen.

Burgemeesters en wethouders van M50-gemeenten gingen daags na Prinsjesdag in gesprek met Kamerleden, bewindspersonen, beleids- en fractiemedewerkers. Het gesprek ging aan de verschillende thematafels over onderwerpen als centrumgemeenten, financiën, maatschappelijke voorzieningen, woningbouw en sterkere wijken. Tijdens de lunch boden verschillende gemeenten streekgerechten aan. De lunch vond plaats tijdens de pauze van de Algemene Politieke Beschouwingen, het belangrijkste debat van het politieke jaar in de Tweede Kamer.

Bestuurders van M50-gemeenten in gesprek met minister Hugo de Jonge.

“Het ‘ravijn’ moet definitief van tafel”

Woensdagmorgen trapte M50-voorzitter en burgemeester van De Bilt Sjoerd Potters af in het televisieprogramma ‘Goedemorgen Nederland’. Hierbij lichtte hij de insteek van het evenement toe. Middelgrote gemeenten staan dichtbij de inwoners en spelen daarom een belangrijke rol bij thema’s als woningbouw, verduurzaming, bestaanszekerheid en maatschappelijke voorzieningen. Onderwerp van gesprek was onder andere het immense financiële tekort waar gemeenten op afstevenen, ook wel het ‘ravijn’ genoemd.

Sjoerd Potters: “Middelgrote gemeenten hebben het moeilijk doordat hun financiën en daarmee ook hun maatschappelijke voorzieningen onder grote druk staan. Het ‘ravijn’ moet definitief van tafel.” Fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte die ook aanwezig was bij het programma gaf al direct gehoor aan deze oproep door aan te geven dat er extra geld naar gemeenten toe moet. Potters: “Een mooi eerste resultaat. Nu de andere partijen nog!”

Waardevolle dag

Gedurende de dag zijn naast ca. 30 Kamerleden ook bewindspersonen, fractieondersteuners en beleidsmedewerkers langs geweest en zijn in gesprek gegaan met de aanwezige M50-leden. Het dagelijks bestuur van de M50 kijkt terug op een waardevolle dag waarbij, naast het netwerken tussen de leden, ook de boodschap van de middelgrote gemeenten goed onder de aandacht is gebracht.

Tweede Kamerlid Laura Bromet (links) van GroenLinks in gesprek met wethouder Puck de Nijs-Visser van Schagen.

Veel dank aan alle Kamerleden, bewindspersonen en hun medewerkers dat zij ook op deze drukke parlementaire dag aanwezig wilden zijn en daarmee onderstreepten dat de regio en middelgrote gemeenten belangrijke gespreksonderwerpen zijn. En natuurlijk ook veel dank aan alle bestuurders en medewerkers van M50-gemeenten die deze dag tot een succes hebben gemaakt!

Cookie-instellingen