Tops ging in op de omvang en impact van ondermijning in Nederland. Alleen al in Tilburg gaat zo'n 800 miljoen euro om in de hennepteelt. Het is iets dat pal onder onze neus gebeurt, maar het onttrekt zich vaak aan het zicht. We hebben het drugsprobleem onderschat. Het probleem is nu de omvang, aantrekkingskracht en macht van de drugsindustrie. Dat is uit de hand gelopen. Het is een schaduwmaatschappij geworden.
Ook vertelde Tops over mensen die leven in volksbuurten, woonwagens en deels motorclubs. Ze koesteren hun eigenzinnigheid aan de rafelrand van de samenleving. Daar moesten zij zien te overleven, door activiteiten te verrichten waar de rest van de samenleving de neus voor ophaalde. In zeker zin zijn zij een participatiesamenleving avant-la-lettre. Er werd en wordt voor elkaar gezorgd.Toen kwam daar de drugswereld. Illegaal maar aantrekkelijk. Er viel veel geld te verdienen en de pakkans was niet groot.
Een medewerker van de gemeente Waalwijk vertelde hoe de problematiek speelt in haar gemeente. Ook ging ze in op de aanpak die Waalwijk hanteert om de problematiek aan te pakken. Panden waarin hennepteelt plaatsvindt worden gesloten.
De problematiek zal verder worden besproken in het reguliere overleg dat het PMG voert met het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Er zijn nog enkele exemplaren beschikbaar van het boek "De achterkant van Nederland". Als lid van het PMG kunt u gratis een exemplaar ontvangen. Stuur hiervoor een mail naar middelgrotegemeenten@zeist.nl.