Tips voor samenwerking

18-03-2013 1757 keer bekeken 0 reacties

Op 15 maart hebben PMG-voorzitter Koos Janssen en wethouder Bodes de Vries (Zeist) een workshop verzorgd over het thema samenwerking. De workshop heeft waardevolle inzichten opgeleverd. Hieronder vindt u tips voor een succesvolle samenwerking!

Tips voor succesvol samenwerken

 1. Werk samen op basis van gelijkwaardigheid; niemand voelt zich binnen de samenwerking te goed. Praat met elkaar over sentimenten als “de één is beter dan de ander” of “de één eet de ander op”.
 2. Houding en mentaliteit zijn alles bepalend.
 3. Praat met elkaar over sterktes en zwakheden. Zeg elkaar soms waar het op staat.
 4. Ieder kijkt vanuit zijn eigen bril naar de samenleving. Weet van elkaar door welke bril iemand kijkt en respecteer de bril van de ander
 5. Focus op de inhoud; niet te veel op financiën. Creëer lotsverbondenheid. Dan valt de vrees voor negatieve financiële gevolgen weg.
 6. Deel bij de start van de samenwerking de waardeoriëntatie met elkaar. Welke waarden vinden de samenwerkingspartners belangrijk en zijn er gedeelde waarden.
 7. Heb belangstelling voor elkaar.
 8. Samenwerken begint bij je eigen instelling. Zet je eigen belangen in eerste instantie aan de kant. Concentreer je op het gezamenlijk belang voor de mensen waar je het voor doet.
 9. Samenwerken is het doel. Dit is mensenwerk. Het systeem is het middel.
 10. Vlieg onderwerpen binnen het sociaal domein niet aan op basis van politieke retoriek, maar op basis van kennis van de inhoud.
 11. De technocratie viert zegen, maar het gaat om mensen. Redeneer daarom vanuit de klant.
 12. Let op dat je zaken echt samen doet. Wentel geen problemen af op een GR.
 13. Als je de ultieme oplossing zoekt, kom je nooit in beweging
 14. Als je steeds nieuwe verbanden zoekt, raak je mensen kwijt.

Reacties

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

0  reacties

Cookie-instellingen