Column door Willem de Jager over Het Nieuwe Werken

898 keer bekeken 0 reacties

Willem de Jager, directeur van de Stichting TeleWerkForum-Het Nieuwe Werken, combineerde tot voor kort deze rol met directie Duurzame Mobiliteit bij Rabobank Nederland. Een recent rapport van de Gezondheidsraad bracht hem op het idee voor het schrijven van bijgaande "informatieve" column.

Op naar de drie-generatiewoning?

 De Gezondheidsraad stelde onlangs in een rapport dat onze huizen er niet gezonder en frisser op worden. Het minder gezonde binnenklimaat zou onder meer ontstaan doordat we steeds meer thuiswerken. Dit klinkt toch een beetje als bezwaar maken tegen het weerbericht.

Verduurzaming van werk

In de 19de eeuw en alle eeuwen daarvoor was het werk gewoon bij de mensen te vinden. In de 20ste eeuw moesten wij allemaal naar het werk toe. Alsof dat gezond is, met files en een te hoge concentratie fijnstof. Nee, doe dan maar liever de 21ste eeuw. Dankzij nieuwe technologie begint het werk weer bij de mensen te komen. Het krijgt onder ‘Het Nieuwe Werken’ ook weer een menselijke maat, waardoor werk en zorgtaken veel beter te combineren zijn. Dit is zeker in verband met de vergrijzing een goede ontwikkeling.

Drie-generatiewoningen

De Gezondheidsraad constateert dat mantelzorg ertoe zal leiden, dat vaker drie generaties onder één dak wonen. Daardoor zullen ruimtes die daar niet voor bedoeld zijn, zoals zolders en kelders, vaker permanent worden bewoond. Daar heeft de Gezondheidsraad wel een punt, maar wie zal zijn oude hulpbehoevende vader of moeder nu echt in de kelder of op zolder laten wonen? Is het niet veel logischer om weer drie-generatiewoningen te gaan bouwen, zoals wij dat in ons land eeuwenlang hebben gedaan, behalve in de 20ste eeuw?

Terug naar de menselijke maat

De afgelopen zeventig jaar hebben Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting ons als het ware opgedeeld. Vermogende mensen wonen aan de goudkust, kinderrijke gezinnen in wijken met veel eengezinswoningen en ouderen in verzorgings- en bejaardentehuizen. Allemaal gebaseerd op de veronderstelling dat je een samenleving in hokjes kunt opdelen. Hier moeten we mee stoppen en zo snel mogelijk de menselijke maat terugvinden.

In de 21ste eeuw hoef je niet meer naar kantoor te gaan om te werken, dat kun je overal. Naar kantoor ga je straks alleen nog maar om te ‘ontmoeten’. Thuiswerken wordt weer net zo gewoon als in de 19de eeuw en alle eeuwen daarvoor. Het is het meest natuurlijke wat mensen kunnen doen, maar dan moeten er wel drie-generatiewoningen en -wijken komen.

Wat een prachtige toekomst met frisse huizen, geen files en schone lucht.

 

Willem de Jager is voorzitter van het Forum Duurzaam Werken (voorheen TelewerkForum)

0  reacties

Cookie-instellingen