Albert Jan Kruit spant zich als docent en onderzoeker in voor gemeenten, provincies, ministeries en uitvoeringsorganisaties. Hij heeft een scherp oog voor dogma's en taboes die de relatie tussen politieke waarden, beleidsdoelstellingen, instrumenten en effecten ontwrichten.
In een zeer boeiend betoog nam Albert Jan ons mee in de geschiedenis van de democratie en de participatiesamenleving. Door talloze voorbeelden werd duidelijk hoe een toenemende individualisering ook leidde tot een toename van de bureaucratie. We zijn dieper ingegaan op het thema ‘tussen maatwerk en willekeur’ en de driehoek ‘legitimiteit’, ‘rendement’ en ‘betrokkenheid’, waarin binnen de publieke waarde tot stand komt.
Ook werd stilgestaan bij de huidige situatie: de aanpak van multi-probleem gezinnen, burgerkracht en eigen kracht. Besproken is of we de mensen met problemen wel op de goede manier helpen en echt aan mensen vragen welke hulp nodig is. Passen we dan ook principes van Eigen Kracht toe? Of zijn toch onbedoeld de regels leidend? En wat betekent een andere aanpak voor de kosten? En voor de regels?
Het was een inspirerende en leerzame bijeenkomst, die vooral uitnodigt te reflecteren op wat we in de dagelijkse praktijk in onze gemeenten aan het doen zijn. En ook uitdaagt om op een andere manier naar problemen en oplossingen in het sociale domein te kijken.