Een kijkje in de keuken van Jeugddorp De Glind

2604 keer bekeken 0 reacties

Op 27 november 2015 gingen diverse collega gemeenten vanuit de pijler samenleving het veld in en bezochten zij Jeugddorp De Glind. In De Glind hebben meer dan 100 uithuisgeplaatste kinderen een (permanent) thuis gevonden in een gezinshuis.

 

Een kijkje in de keuken van Jeugddorp De Glind

Op 27 november 2015 gingen diverse collega gemeenten vanuit de pijler samenleving het veld in en bezochten zij Jeugddorp De Glind. In De Glind hebben meer dan 100 uithuisgeplaatste kinderen een (permanent) thuis gevonden in een gezinshuis. Want hoewel er met de maatregelen binnen de transitie Jeugdzorg op termijn minder kinderen uithuisgeplaatst zullen worden, zullen er kinderen blijven die echt niet meer thuis kunnen wonen. Hoe kun je deze, vaak getraumatiseerde kinderen, een goede toekomst bieden? Het jeugddorp liet zien hoe zij een veilige plek bieden voor deze kinderen en hoe zij toewerken naar actief burgerschap.

Het driekoppige ontvangstcomité (vertegenwoordigers van zorgorganisatie Intermetzo, franchise Gezinshuis.com en projectontwikkelaar Rudolphstichting) laat meteen een cruciale factor hierin zien: samenwerken over de domeinen heen. Het is de kern van het succes van De Glind: korte lijntjes, zorg op maat en sturing hierop binnen alle domeinen. Deze professionele zorg in combinatie met een dorpse setting maakt Jeugddorp De Glind uniek. Nergens anders in Nederland is een dorp zo verbonden met de zorg voor jeugd.

Dat De Glind ‘bijzonder gewoon is’ merkten ook de bezoekers. Gert Vos, wethouder van Hoogeveen en voorzitter van de pijler: “In De Glind wordt bevestigd dat een veilige huiselijke situatie binnen een gezin de beste plek is voor een kind om op te groeien. Vooral als dat kind extra zorg nodig heeft. Tijdens een bezoek aan een pleeggezin viel me op met hoeveel liefde en warmte zorg wordt verleend, maar ook wordt ervaren en doorgegeven binnen pleeggezinnen. De resultaten die op die manier worden bereikt zijn bijzonder en dat in een omgeving die eigenlijk voor ieder kind normaal zou moeten zijn. Het bezoek aan De Glind heeft op mij een zeer positieve en inspirerende indruk gemaakt!”

Veerkrachtig opgroeien in een betrouwbare omgeving
In Jeugddorp De Glind kunnen kinderen en jongeren met een complex trauma een thuis vinden bij gezinshuisouders. De hechte gemeenschap van professionals en bewoners biedt kinderen betrouwbare contacten, altijd en overal. Hierdoor groeit het vertrouwen en de veerkracht van kinderen die vaak al diverse vormen van jeugdhulpverlening achter zich hebben liggen. De combinatie van de faciliteiten binnen wonen, zorg, onderwijs en vrijetijd, biedt hen nieuw perspectief. Hierdoor krijgen deze kinderen en jongeren de kans om hun talenten te ontwikkelen, vriendschappen op te bouwen en deel uit te maken van de buurt. In De Glind kunnen ze zo uitgroeien tot evenwichtige personen en stappen zetten naar volwaardig burgerschap. Tegelijkertijd is deze gemeenschap de bakermat van vernieuwende initiatieven voor jeugdhulp. Kijk voor meer informatie op www.jeugddorp.com.

 

Cookie-instellingen